İŞYERLERİNE CEZA GELMEYE BAŞLADI


Ekran Alıntısı‘RİSK ANALİZİ VE UZMANI’ OLMAYAN İŞYERLERİNE CEZA GELMEYE BAŞLADI

Yenilenen ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ ile yürürlüğe giren risk analizi yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmalara ceza kesildi. Kanun uyarınca yapılan denetimlerde İstanbul’da 10 hastaneye toplam 60 bin TL, Boğaziçi bölgesinde restorasyon çalışması yapan bir inşaat firması için 248 bin TL ceza kesildi. İstanbul Ümraniye İmes Sanayi Sitesi’ndeki işyerlerine de cezai işlem uygulandı. Kanunun gereklerinin yerine getirilip getirilmediğinin tespiti için sadece İstanbul’da bin kişilik ekip görevlendirildi.

2014′te tam olarak uygulanmaya girecek yeni düzenleme 1 Temmuz’dan bu yana ‘Risk Analizi ve Acil Eylem Planı’ yapmak, iş güvenliği uzmanı bulundurmak işyerleri için artık mecburi. ‘Tehlikeli’ ve ‘çok Tehlikeli’ sınıfına dahil olan kuaförlerden inşaat firmalarına kadar kapsama dahil olan birçok firma mevcut. İstanbul Kartal’da iş yapan, hafriyat şirketi sahibi Ahmet D. iş güvenliğine uyum sağlayamadığı için cezaya maruz kalanlardan. Risk analizlerinin eksik olması için uyarılıp vakit verilen Ahmet D, yine de ceza yemekten kurtulamadığını söyledi. Çok toz kalktığı için 22 bin TL ceza aldıklarını belirten Ahmet D. ‘Çalışma Bakanlığı’ndan gelip ‘risk analiziniz eksik’ dediler. Bir hafta süre verdiler. Biz tam tamamlamıştık ki ‘uzmanınız nerede?’ diye sordular. Biz ne uzmanı diye sormaya kalmadan cezamızı yedik. Daha sonra bir firmadan yardım aldık, konuyu öyle hallettik. Kanundan haberim bile yoktu. 7 tane inşaat mühendisi çalıştırıyorum, kendim de inşaat mühendisiyim. Kanundan haberim olsa bir tanesini iş güvenliği uzmanı olarak alırdım. Önümüzdeki hafta gelerek geçmişe yönelik cezaları kesecekler.’ diyor Ahmet D. baret takmayan işçilerinin fotoğraflandığını ve bu yüzden de 5 bin TL ceza geldiğini kaydetti.

Apartman görevlisi gibi tek kişi çalıştıran işyerleri dahi  kanun kapsamında yer alıyor. Kanunu önemsemeyen çok sayıda işyerine milyonlarca lira ceza uygulanıyor. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işyerine de çalışan başına 1.071 TL para cezası kesiliyor.